Een zonnebril is een hulpmiddel dat het licht dat in de ogen valt tempert. Dat is veelal rustiger aan de ogen. Sommige zonnebrillen zijn ontworpen om schadelijk ultraviolet licht tegen te houden. Ultraviolet licht kan het oog irriteren en ook permanente veranderingen in het oog veroorzaken, o.a. grijze staar.

Een zonneglas is er in verschillende kleuren en elke kleur heeft zijn eigen effect:
- Groene glazen zijn vooral fijn als je veel buiten bent, denk aan wandelen bijvoorbeeld. Je ziet de kleuren zoals ze horen te zijn.
- Bruine glazen werken contrast verhogend. Een bruin glas blokkeert blauw licht, waardoor het verschil tussen een object en een groene achtergrond word vergroot.
- Grijze glazen zorgen voor een natuurlijke perceptie van de kleuren. Dit komt doordat het de kleuren doorlaat waar het menselijk oog het meest gevoelig voor is. Hierdoor zie je nog vrij helder door grijze glazen terwijl er toch veel licht word tegengehouden.
-Geel/oranje glazen zijn niet echt bedoeld tegen fel zonlicht, omdat de glazen vrij veel licht doorlaten. Ze zijn meer bedoeld om een beter contrast te hebben, door het wegfilteren van het blauw van de hemel. Ze worden vooral gebruikt door mensen voor wie buiten het zien van diepte belangrijk is, bijvoorbeeld bij sport en wintersport. Ze geven ook een wat beter zicht bij nevel of mist.

Zonneglazen kunnen ook gepolariseerd zijn, maar wat is dit nou eigenlijk?
Gepolariseerde glazen nemen de horizontale schitteringen van het licht weg. Dit maakt dat u bijvoorbeeld bij een nat wegdek waar de zon op schijnt, minder last hebt van weerspiegeling. Of wanneer u aan het varen bent en de zon weerspiegelt in het water, dan heeft u met een gepolariseerde zonnebril minder last van weerspiegeling.

Bij Vroom en Nobbe hebben we een mooie collectie zonnebrillen met merken als Ray-ban, Nike, Gstar,Mexx en Trusardi. U kunt vrijblijvend langs komen om de collectie te bekijken.